Vaativien erityispalvelujen
osaamiskeskus

Oulun Peltolaan valmistuneet, teknologiaa hyödyntävät uudet tilat mahdollistavat uudenlaiset toimintamallit, asiakaslähtöisyyden ja tehokkaan yhteistyön.

Tilat on suunniteltu asiakkaiden tarpeisiin. Osastokuntoutuksen tilat mallintavat normaalia arkea, jotta kuntoutujalla on mahdollisuus harjoitella arkielämän taitoja.

Asiakashuoneet soveltuvat erilaisten asiakkaiden tarpeisiin ja oikeuksiin.

Tilat turvaavat asiakkaan yksityisyyttä, omatoimisuutta ja itsemääräämisoikeutta. Läheisten on mahdollista yöpyä osaamiskeskuksessa.

Peltolan tilat ovat käyttöjoustavia, vakioituja ja esteettömiä. Niissä on huomioitu vaativan asiakastyön tarpeet, moniammatillinen toiminta ja tuottavuuden vaatimukset.

Osaamiskeskuksessa toimii ravintola Kanerva vuoden jokaisena päivänä. Se tarjoaa palveluja asiakkaille ja henkilöstölle.

Osaamiskeskuksen toimintaa määrittävät asiakkaan itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen sekä osallisuuden vahvistaminen. Asiakkaan oman elämän
tavoitteet ovat keskiössä.

Osaamiskeskus tarjoaa yksilöllisiä palveluja eri–ikäisille henkilöille, joilla on vaikeita oppimishäiriöitä ja/tai kehitysvamma. Yksikkö tuottaa kuntien peruspalveluja tukevia, erityisosaamista vaativia palveluja koko maakunnantarpeisiin sekä tarpeen mukaan OYS:n erityisvastuualueen asiakkaille.

 

Keskeisiä osaamisalueita ovat toiminnallinen kuntoutus, autismiosaaminen, kehitysvammapsykiatrinen osaaminen, psykososiaalinen kuntoutus, käyttäytymisanalyysi, AAC- ohjaus ja seksuaalineuvonta.

 

Moniammatillisesta työskentelystä vastaavat lääkärit, psykologit, puheterapeutit, sosiaalityöntekijät, toiminta-

terapeutit, fysioterapeutit, lähihoitajat, sairaanhoitajat, AAC-ohjaajat, seksuaalineuvojat, ohjaajat sekä palvelukoordinaattorit. Lisäksi toiminnasta vastaa osaamiskeskuksen hallinto sekä tukipalvelut.

 

Pääpaino on avopalveluissa. Vaativan ympärivuorokautisen osastokuntoutuksen tarpeisiin on 30 asiakaspaikkaa. Palveluja tuotetaan kahdella vastuualueella.

Tutkimus- ja kuntoutusarviopalvelut vastaavat pääasiassa lasten ja nuorten varhaiskuntoutukseen liittyvistä palveluista.

Kuntoutuspalvelut vastaavat kaikenikäisten asiakkaiden sekä avo- että osastokuntoutuksen palveluista.

Osaamiskeskus tukee henkilöiden kotona asumista ja tarjoaa asiakkaan palvelutarpeeseen laaja-alaista ja oikea-aikaista palvelua. 

Palvelut perustuvat asiakkaan yksilölliseen tarpeen arviointiin, asiakaskohtaisesti suunniteltuihin palveluihin ja prosesseihin yhteistyössä asiakkaan, hänen läheisten ja muiden arjen verkostotoimijoiden kanssa. 

Palveluja tuotetaan joustavasti tarpeen mukaan polikliinisesti tai osastokuntoutusjaksona osaamiskeskuksessa, asiakkaan omassa toimintaympäristössä tai etäpalveluna. 

Ensisijaisesti osaamiskeskus pyrkii tukemaan asiakkaan pärjäämistä kotona osaamiskeskuksen moniammatillisen verkoston tuella. 

Tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisevää työtä yhteistyössä peruspalveluiden kanssa.

Lomakkeet

Asiakaspalvelu  050 4041 030.

Poliklinikka avoinna arkisin klo 8.00-13.00.
 
Lue takaisinsoittopalvelusta

Kehitysvammahuollon asiakasrekisteri

Käytämme evästeitä verkkosivuillamme parantaaksemme käyttäjäkokemusta. Lue lisää tietosuojaselosteestamme.