Lapsettomuuden syynä voi olla sukusolujen puuttuminen tai niitä ei voida käyttää esimerkiksi perinnöllisen sairauden vuoksi. Osa pariskunnista haluaa lahjoittaa omasta hoidostaan käyttämättä jääneet alkiot lapsettomuuden hoitoon.
Saatatte soveltua alkioiden lahjoittajaksi, jos:
- Olette olleet hoidon ajankohtana riittävän nuoria (nainen alle 36-vuotias ja mies alle 45-vuotias)
- Olette olleet hedelmöityshoidossa OYS:n lisääntymislääketieteen yksikössä ja oma lapsilukunne on täynnä, mutta pakastettuna on vielä alkioita. Lahjoittaminen on mahdollista myös esimerkiksi erotilanteessa, kun alkiot jäisivät muuten käyttämättä.
- Haluatte auttaa lapsettomia saamaan toivomansa lapsen.
LAINSÄÄDÄNNÖSTÄ
Alkioiden lahjoittajille ei synny oikeuksia eikä velvollisuuksia toisten parien hoidoista syntyneiden lasten suhteen.
Hedelmöityshoitolain mukaan anonyymi lahjoitus ei ole Suomessa mahdollista, vaan lahjoittajat rekisteröidään salattuun rekisteriin. Syntyneellä lapsella on kuitenkin oikeus 18 vuotta täytettyään saada tietoonsa lahjoittajan koodit, joilla hän voi saada lahjoittajan henkilötiedot Valvirasta.
Syntyvän lapsen vanhemmilla ei ole oikeutta selvittää sukusolujen lahjoittajan henkilöllisyyttä. Lahja-alkioiden vastaanottajille kerrotaan ainoastaan lahjoittajien ulkoiset ominaisuudet, kuten pituus, silmien ja hiusten väri, sekä etninen tausta.
Näin lahjoitus etenee
Alkioiden lahjoittamiseen tarvitaan molempien osapuolten suostumus. Jos teidät todetaan esitietojen perusteella soveltuvan lahjoittajiksi, teille varataan neuvontakäynti hoitajalle, lääkärille sekä terapeutille. Neuvontakäynnillä voitte käydä yhdessä tai erikseen.

Mikäli neuvonnassa ja terveystiedoissanne ei ilmene mitään estettä alkioiden lahjoitukselle, lahjoitusprosessi etenee.

Teistä otetaan vielä pakolliset verikokeet.

Alkioita säilytetään klinikan sukusolupankissa, josta niitä käytetään sopivalle vastaanottajalle.
Oletko kiinnostunut
alkioiden lahjoituksesta?
Lisätietoa
Simpukka-yhdistyksen
Helminauha-hankkeesta